Kuchnia azjatycka jest niezwykle zróżnicowana, bogata w smaki i aromaty, a do tego uchodzi za bardzo zdrową. Orientalnych dań i przysmaków będzie można skosztować podczas Festiwalu Azjatyckiego w Chorzowie.
OgólneW Chorzowie zapachnie trawą cytrynową, imbirem i ostrym chilli. Festiwal Azjatycki już 12-13 września
Kuchnia azjatycka jest niezwykle zróżnicowana, bogata w smaki i aromaty, a do tego uchodzi za bardzo zdrową. Orientalnych dań i przysmaków będzie można skosztować podczas Festiwalu Azjatyckiego w Chorzowie.
Są egzotyczne i zaskakujące, przyciągają mnogością stosowanych w nich przypraw oraz oryginalnością tekstur, smaków czy aromatów. Potrawy z kuchni azjatyckiej cieszą się w Polsce ogromną – i stale rosnącą – popularnością. Japońskie sushi, indyjskie curry czy kaczka po pekińsku nieustannie zyskują nowych miłośników. Tych klasyków nie mogłoby więc oczywiście zabraknąć na Festiwalu Azjatyckim. Ale takie wydarzenie to również okazja do poznania wiktuałów mniej u nas popularnych, pochodzących na przykład z Korei, Tajlandii, Malezji czy Libanu.
– Organizowany niedawno Festiwal Pierogów Świata został nad wyraz ciepło przyjęty przez uczestników, którzy wręcz zasypali nas prośbami o kolejne tego typu imprezy – mówi Marta Jakubczyk, dyrektor Centrum Integracji Międzypokoleniowej. – Dlatego też nie zwlekając postanowiliśmy wraz z organizacją Smaczny Targ wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom.
Poza jedzeniem, na Festiwalu dostępne będą również naturalne kosmetyki pochodzące z różnych zakątków Azji oraz piwo z polskich browarów rzemieślniczych i regionalnych.
Festiwal Azjatycki odbędzie się w dniach 12-13 września na terenie Centrum Integracji Międzypokoleniowej przy ul. Dąbrowskiego 7 w Chorzowie. W sobotę potrwa od 12 do 20, a w niedzielę od 12 do 18. Udział jest bezpłatny. Organizatorami są Smaczny Targ oraz Centrum Integracji Międzypokoleniowej.